Wesley Masschelin

Ben je trots om vrachtwagenchauffeur te zijn? Wat maakt jouw job zo uniek en wat vertel je aan je vrienden over je job?

Natuurlijk ben ik trots een vrachtwagenchauffeur te zijn! Als kleine jongen droomde ik ervan om met een tientonner door Europa te rijden en deze droom heb ik gerealiseerd. Dit beroep is voor mij zo uniek omdat het zoveel meer is dan rijden alleen. Ik werk en denk mee in de planning, verwerk dagelijks een berg papierwerk, laden en lossen, wat mechanisch onderhoud, … Vooral de lange afstandsritten zijn mijn grootste passie! (heden hoofdzakelijk België <-> Italië ; België -> Algeciras & Algeciras -> U.K.) Chauffeur zijn is iets apart… Wie er niet voor geboren is, houdt het nooit vol! Want een trucker die niet steelt of erft, moet trappen tot hij sterft!!! Tevens heb ik nog steeds de leuke anekdote, dat mijn leerkracht vroeger dagelijks naar me schreeuwde in de klas… “Masschelin, kijk voor u, met door het raam te staren kan je geen geld verdienen!” Ik bevestig met mijn droomjob dat het wel kan!!!

De 'meeste gepassioneerde chauffeur' is uiteraard een zeer gemotiveerde chauffeur. Wat is het geheime ingrediënt in jouw dagelijks enthousiasme? Hoe komt het dat je graag vrachtwagenchauffeur bent én wilt blijven?

Om te beginnen wil ik al vertellen dat achter elke gepassioneerde trucker een sterke vrouw/man/partner moet staan… Zonder de steun, het begrip en de medewerking van het gezin is het niet mogelijk om vol passie op en langs de weg te leven. Een geheim is er niet echt… Een echte gepassioneerde vrachtwagenchauffeur, zoals ik er ook één ben, die heeft diesel door de aderen van zijn lichaam vloeien. Voor het grove geld moet je onze job zeker niet doen… Als je het niet met hart en ziel doet, kan je dit beroep niet volhouden! Het is gewoon fijn te weten dat ik elke dag mijn hobby, passie en levenswijsheid kan beoefenen en er mooi voor betaald wordt! Al zijn er soms van die dagen dat het wat minder gaat - controles, boetes, defecten,… - de volgende morgen loopt de wekker af en stuur ik opnieuw met een glimlach mijn “trots op wielen" de weg op!

De ‘meest gepassioneerde chauffeur’ is per definitie ook een verkeersveilige chauffeur. Hoe verwezenlijk jij dit in de praktijk?

Om te beginnen moet je je vrachtwagen, lading en cliënteel beschouwen als je eigen “kind”… Dan ga je al voor 90% met de juiste ingesteldheid de weg op betreffende veiligheid en zorgzaamheid… Natuurlijk maak ik ook wel eens fouten, maar die zijn nooit kwaadwillig bedoeld… De mooiste schilderijen komen door de voorruit van de vrachtwagen vandaan, maar toch is continue in de spiegels kijken de beste manier om een overzicht te houden op de verkeerssituatie… En wie goed met het verkeer rond zich bezig is, die zal minder snel zelf een ongeval veroorzaken… Haast en spoed is zelden goed! Door rustig en defensief te rijden, ga je ook beter anticiperen en zuiniger rijden. En de "kunst" van een goede chauffeur is niet als snelste aankomen, maar als goedkoopste! Met opgefokt rijgedrag denk je sneller ter plaatste te zijn, maar die enkele seconden wegen niet op tegen je eigen leven en dat van andere weggebruikers. Bovendien zijn brandstof en banden één van de duurste elementen in het uitvoeren van transport. Wees er dus zuinig op (ook al rijd je voor een werkgever).

Als vrachtwagenchauffeur heb je een geweldige en variërende job. Welk unieke gebeurtenis maakte jij ooit mee? Kon jij ooit op een uitzonderlijke manier de passie voor jouw job tonen?

Bij deze vraag kan ik wel uren schrijven of vertellen… Ik heb in de loop der jaren al heel wat van Europa gezien, bij dag en bij nacht achter het stuur gezeten. Heel wat gezien en meegemaakt, zowel positief als negatief… Maar om er hier nu even een recente en uitzonderlijke gebeurtenis bij neer te pennen, kies ik deze: een paar maanden terug (onderweg naar Italië) kreeg ik een berichtje van mijn vrouw met de boodschap: "ik geloof in jou". Daar we al bijna 22 jaar samen zijn, antwoorde ik al snel: "ik ook in jou, al meer dan 21 jaar". Hierop antwoorde Anneke me: "Dat bedoelde ik nu niet. ik bedoel dat ik weet dat je kinderdroom een eigen truck is en ik geloof in wat je kan en doet. Daarom is de tijd nu rijp om een eigen vrachtwagen aan te kopen en ik zal je steunen door dik en dun!" Zodoende heb ik een eigen onderneming opgericht, een gloednieuwe DAF-Truck aangekocht en start ik vanaf 2022 als 'eigenrijder'. #WantZijGelooftInMij